Järvsö Bergscykel Park – Cykling för alla

Gammal som ung, nybörjare som proffs alla kan ha roligt iallafall enligt Järvsö Bergscykelpark själva. Och efter att för första gången har provat själv när vi flyttade till Järvsö våren 2018 så kan jag vara beredd att hålla med. Och det är roligt, väldigt roligt! Ganska omgående införskaffades det cyklar till familjen och säsongskortet är nu en självklarhet.

JBP Hotell ett stenkast från liften

Frasse Fransson visar JBP Hotell
Frasse Fransson visar JBP Hotell

Att cykelparken i Järvsö är populär råder ingen tvekan om, folk valfärdar hit på sommaren för att åka dom väl preppade lederna. Allt från nybörjare till riktiga proffs. Parken har nu funnits i drygt 10 år och växer för varje säsong. I år har det även varit premiär för senaste satsningen JBP Hotell i ett led att driva utvecklingen framåt. Hotell, restaurang och uthyrning samt shop i nya större moderna lokaler gör att man kan ta verksamheten ytterligare ett steg. Dom nya lokalerna är bokstavligen bara ett par meter från liftarna.  Hotellet är även öppet på sommaren och bjuder på ski in, ski out i ordets rätta bemärkelse.

Snöparadis på vintern, cykelmecka på sommaren

Säsongspremiär i JBP 2019
Säsongspremiär i JBP 2019

Snösäkert och knappt 30 mil från Stockholm med möjlighet att ta sig hit med både bil, buss eller tåg så är Järvsö en populär vinterdestination. Men även på sommaren är det fullt med aktivitet både i backen och runt om i Järvsö. Det finns ett väldigt brett utbud med sommaraktiviter och efter 2 somrar som fast boende på orten har vi långt ifrån provat eller sett allt. Cyklingen har numera en central och självklar roll här och Järvsö befäster sin position som cykeldestination med satsningar på flera håll. Under 2019 har vi sett Järvsö Skillspark växa fram med pumptracks och teknikområde. Även Helsingegården har med ideela krafter byggt den fina “Agnesleden” i skogarna bakom den anrika gården. Och satsningarna fortsätter, både i Skillsarea som på flera maskingrävda XC-leder i skogarna kring Järvsö.

Här finns något för alla

Alla kan ha kul i Järvsö Bergscykelpark
Alla kan ha kul i Järvsö Bergscykelpark

I cykelparken finns 21 leder av olika svårighetsgrad. Från gröna leder för nybörjaren till svarta leder för dom mer avancerade cyklisterna. Om du aldrig har provat den här typen av cykling innan, ta det lugnt och försiktigt i början, öka inte farten i lederna förrän du känner dig bekväm på cykeln. Man kan också boka en cykelguide som lär dig grunderna för att ta dig nedför berget på ett säkert och roligt sätt.

Hyra och verkstad

För dig som inte har egen cykel eller skydd så finns allt att hyra här men se till att boka i god tid, även om det finns många cyklar för uthyrning så kan det under perioder ta slut ganska fort. Det finns även en verkstad om du behöver hjälp med din egen cykeln. Här kan du lämna in cykeln för reparation eller service. JBP utför även dämpar och gaffelservice.