För 2 år sedan skrevs det cykelhistoria i Järvsö

Idag för 2 år sedan togs första skoptaget i Järvsö Skillsparks första pumptrack

Pumptrack mitt i Järvsö
Här byggs det pumptrack mitt i Järvsö

Ok, beroende på vem man frågar så skrivs det väl cykelhistoria mest hela tiden i den här cykelgalna byn. Men idag för 2 år sedan, den 30 April 2019 togs det första skoptaget i det som skulle bli Järvsö Skillspark och den första av 2 st pumptracks i asfalt byggda av företaget Velosolutions här i Järvsö. Visserligen var det inte skoptag i själva bygget utan man tog jordprover för att se förutsättningarna inför bygget som skulle påbörjas strax därpå.  Visst var vi många som tyckte att det verkade spännande med asfaltspumptracks i Järvsö men att det skulle bli en sån succé som det blev hade nog få kunnat ana.

Se fler bilder från bygget här.

Stort engagemang i byn

Visning av Järvsö Pumptrack
Visning av Järvsö Pumptrack

Intresset i Järvsö (och även utifrån) var stort och under byggets gång gjordes flera visningar på plats medans man kunde se Skandinaviens första pumptrack  byggd av Velosolutions växa fram.  Initiativtagare till detta mäktiga projekt var Järvsö Bergscykelklubb med Fredrik Jelk och Amanda Sandahl i spetsen och även under byggets gång så gavs vi andra också en chans att få vara med och dra ett om än ganska litet i sammanhanget strå till “stacken” eller i det här fallet “pumptracken”. Efter att banan hade fått sin form i grus var det äntligen dags att täcka hela banan med asfalt.

Läs mer om Järvsös första asfalterade pumptrack här.

180 ton asfalt med skottkärra

Asfalten transporterades ut över banan med skottkärror
Asfalten transporterades ut över banan med skottkärror

Vi var många som slöt upp när det äntligen var dags att asfaltera den 190 meter långa banan. Tillsammans körde vi ut ca 180 ton asfalt runt om i pumptracken under ett par dagars tid. Det var ganska slitigt men samtidigt roligt. Att man hade ont i kroppen och kanske framförallt händerna efterå var väl en kraftig underdrift. Å andra sidan somnade man gott på kvällen.

Som så mycket annat så dök det upp en och annan utmaning på vägen, som trasiga asfaltsbilar, regn, fel asfalt osv. Men på det stora hela flöt det på väldigt bra och det är så klart häftigt att få se banan växa fram på plats. Se filmen om bygget av pumptracken nedan.

Se filmen om bygget av pumptracken i Järvsö här.

Pumptrack i Järvsö blev en succé

Välbesökt invinging av Pumptracken i Järvsö
Välbesökt invinging av Pumptracken i Järvsö

Det är såklart alltid svårt att veta innan, men såhär 2 år efter banan byggdes kan man konstatera att det blev en succé. När det är snöfritt och någorlunda ljust så är det nästan alltid någon i banan från tidig vår till sen höst.  Ung som gammal, nybörjare som mer avancerade cyklister samsas i pumptracken mitt i Järvsö by.

Den 29:e Juli invigdes så äntligen den nya pumptracken med pompa och ståt. Vem vet hur många varv det har cyklats i banan sedan dess, förmodligen fler än man orkar räkna och betydligt fler lär det bli. Det är nog få som har passerat Järvsö med cykel som inte har provat den ny pumptracken i Järvsö

Följ med på ett varv i pumptracken i den här filmen.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggers like this: