Järvsö Skillspark – Pumptrack 1

Skandinaviens första Velosolutions pumptrack
Skandinaviens första Velosolutions pumptrack

Det är platsen för ett VM kval till 2019 års Pumptrack World Championships. Det är också den första pumptracken i Järvsö och den första i Skandinavien som är byggd av Velosolutions. Banan är även designad av Velosolutions i samarbete med Järvsö Bergscykelklubb som är den drivande kraften bakom Järvsö Skillspark. Den är 190 meter lång och har en yta på ca 1900 m2 med bästa läge i Järvsö by.

Byggdes sommaren 2019

Asfaltering av pumptrack 1 i Järvsö
Asfaltering av pumptrack 1 i Järvsö

Planeringsarbetet påbörjades redan under 2018 men det var under sommaren 2019 som själv byggnationen påbörjades bredvid doktorsdammen vid turistvägen i Järvsö. Redan under Juni månad så började själva banan formas i de 300 ton grus som ligger på platsen. Asfalteringen gjordes i början på Juni och när det var färdigt hade det lagts ca 180 ton asfalt på banan. All asfalt kördes ut på banan med skottkärror och hjälp ett gäng glada entusiaster.

Se videon om bygget av Järvsös första pumptrack här.

Välbesökt succé

Järvsö Wheellove 2019
Järvsö Wheellove 2019

Att säga att intresset har varit stort sedan banan invigdes den 29:e Juli 2019 skulle vara en kraftig underdrift. Det är nästan alltid någon som cyklar i banan, besökare som Järvsöbor. Jag har nog aldrig sett så mycket cyklar på skolgården på den närliggande Järvsö skola. Så fort klockan ringer så rullar ett cykeltåg ner till banan. Vi vuxna tar ett par varv på lunchen eller övar på tekniken på kvällen. Det är allt som oftast en härlig blandning av unga och gamla som samsas om banan. I sol som regn, i dagsljus som mörker så är det alltid någon i pumptracken. Så länge det är snöfritt och inte allt för kallt så kommer vi hålla hårt i cykelsäsongen i vår pumptrack i Järvsö.

Häng med på ett varv i banan i den här här videon.

Vanliga frågor och svar om Järvsö Pumptrack – FAQ

Kostar det något att cykla i pumptracken?

Nej, det är gratis att cykla i pumptrack och balansområde i Järvsö Skillspark

Vad ska man ha för skyddnär man cyklar i pumptracken?

Fullface hjälm är obligatoriskt men det rekommenderas även att man även använder knä och armbågsskydd när man cyklar.

När är pumptracken öppen?

Man kan cykla i skillspark (pumptracks & balansområde) så länge det är ljust och vädret tillåter. Banan kan vara reserverad för event, läs mer på Järvsö Bergscykelklubbs Facebook sida för att se vad som är på gång.

Finns det kurser för att lära sig cykla Pumptrack?

Järvsö Bergscykelklubb annordnar ibland prova på kvällar för både tjejer och killar. Kika på Järvsö Bergscykelklubbs Facebook sida eller kontakta dom direkt via Facebook sidan.

Finns det belysning i pumptracken?

Det finns belysning vid gångvägen som passerar pumptracken men det finns ingen belysning över själva banan. På sommaren är dock solen uppe väldigt länge så det brukar fungera fint ändå.

Finns det parkering vid pumptracken?

Det finns en parkering i direkt anslutning till banan.

Finns det någonstans att äta i närheten?

Precis bredvid banan ligger Anders-Pers fikabod som har massor med gott fika och enklare mat. Vid pumptracken finns gott plats att sitta på om man vill ta med egen matsäck.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggers like this: