Järvsö Skillspark – Pumptrack 1

Skandinaviens första Velosolutions pumptrack
Skandinaviens första Velosolutions pumptrack

Det är platsen för ett VM kval till 2019 års Pumptrack World Championships. Det är också den första pumptracken i Järvsö och den första i Skandinavien som är byggd av Velosolutions. Banan är även designad av Velosolutions i samarbete med Järvsö Bergscykelklubb som är den drivande kraften bakom Järvsö Skillspark. Den är 190 meter lång och har en yta på ca 1900 m2 med bästa läge i Järvsö by.

Byggdes sommaren 2019

Asfaltering av pumptrack 1 i Järvsö
Asfaltering av pumptrack 1 i Järvsö

Planeringsarbetet påbörjades redan under 2018 men det var under sommaren 2019 som själv byggnationen påbörjades bredvid doktorsdammen vid turistvägen i Järvsö. Redan under Juni månad så började själva banan formas i de 300 ton grus som ligger på platsen. Asfalteringen gjordes i början på Juni och när det var färdigt hade det lagts ca 180 ton asfalt på banan. All asfalt kördes ut på banan med skottkärror och hjälp ett gäng glada entusiaster.

Se videon om bygget av Järvsös första pumptrack här.

Välbesökt succé

Järvsö Wheellove 2019
Järvsö Wheellove 2019

Att säga att intresset har varit stort sedan banan invigdes den 29:e Juli 2019 skulle vara en kraftig underdrift. Det är nästan alltid någon som cyklar i banan, besökare som Järvsöbor. Jag har nog aldrig sett så mycket cyklar på skolgården på den närliggande Järvsö skola. Så fort klockan ringer så rullar ett cykeltåg ner till banan. Vi vuxna tar ett par varv på lunchen eller övar på tekniken på kvällen. Det är allt som oftast en härlig blandning av unga och gamla som samsas om banan. I sol som regn, i dagsljus som mörker så är det alltid någon i pumptracken. Så länge det är snöfritt och inte allt för kallt så kommer vi hålla hårt i cykelsäsongen i vår pumptrack i Järvsö.

Häng med på ett varv i banan i den här här videon.

Vanliga frågor och svar om Järvsö Pumptrack – FAQ